Waar zijn we actief?

Roemenie


We zijn actief in de provincie (juditul) Bihor. Deze regio was oorspronkelijk Hongaars en is dus een smeltkroes van Hongaarse en Roemeense cultuur en taal. Bovendien heeft Bihor een van de grootste Roma gemeenschappen in Roemenie. Omdat deze regio ver van het bestuurscentrum Boekarest (Bucuresti) afligt en bovendien werd gezien als een Hongaarse regio, is deze regio langere tijd enigszins achtergesteld geweest. Men was toen economisch vooral afhankelijk geweest van Hongarije. In het laatste decenium is Roemenie het belang van Bihor als poort naar de Eu steeds meer gaan inzien en is er dus ook sprake van enig herstel. Helaas is Bihor echter sociaal gezien nog het beste te vergelijken met west Europa in de jaren dertig. Men is op zoek naar Economisch herstel en gericht op de ontwikkeling van de grote steden. Hierdoor blijft de aandacht voor de zwakkeren in de samenleving en de mensen van het platteland sterk achter. De visie van de overheid op ouderenzorg, gehandicaptenzorg, pleegzorg en Roma-zigeuners is dan ook zeer beperkt. Daarnaast is er met name op het platteland nog veel sprake van corruptie binnen de overheid.

Onze projecten

Hier vind u een overzicht van onze huidige projecten.

Een pleeggezin van SOK in Roemenie
Pleegzorg

Ons hoofddoel , en reden van oprichting van SOK ,is en was de ondersteuning van de kinderen die tijdens het verblijf van de Fam. Vos in Roemenië opgevangen waren in Casa Lidia te Spinuș. (zie ook Historie) . In 2003 zijn de kinderen opgevangen in pleeggezinnen. Deze gezinnen worden sinds dien maandelijks ondersteund. Naast een pleegzorgvergoeding van ongeveer € 130 krijgen de pleeggezinnen recht op gezondheidszorg en pensioenvoorziening. Ook zorgen we voor de benodigde papieren en medische keuringen. Lees Verder

Speciaal Onderwijspartnerorganisatie FCE (Fundatia crestina elim)

Enkele kilometers van Popesti , in Marghita , is onze tweede partner gehuisvest: FCE  (kort weg  Elim). Elim is sinds de revolutie (dus al meer dan 20 jaar) werkzaam in Roemenië.  Det Roemeense – Zweedse stichting is erg divers:  Ze helpen zowel pasgeboren kinderen als jongvolwassenen en bejaarden. Ook hebben ze een prachtig project met gehandicapte kinderen en hebben ze een school voor speciaal onderwijs opgezet. Op deze school heeft Alex (Eén van de door ons ondersteunde pleegkinderen) al enkele jaren les.  Elim’s meest recente project is de bouw van een “zomerhuis”in Chislaz . Dit huis wordt medio 2011 geopend en dient deels voor autofinanciering en uiteraard voor ontspanning van de 96 kinderen die Elim onder hun hoede heeft (direct of indirect) . Lees Verder

 

studentenDe appartementen van de studentenStudenten

In 2008 en 2009 konden we met hulp van verschillende investeerders in een “beleggingsclub” 2 appartementen aanschaffen . Deze dienen voor de huisvesting van 3 getalenteerde studenten die zonder ondersteuning , door middel van het verstrekken van een woonruimte, geen mogelijkheid tot studie hadden . De studenten hebben gratis woonruimte. De kosten voor gas licht en stroom moeten ze echter zelf betalen. SOK hielp met de aankoop en het beheer . De financiering en onderhoud geschied echter vanuit de beleggingsclub(sok heeft géén financiële verplichting of binding met dit project) .

De Kinderen met hun chauffeurSchoolvervoer voor speciaal onderwijs

Eén van de kinderen is (door zijn verleden) dermate beschadigd dat een “normale”school veel te veel van hem vraagt. Het was dan ook een verademing dat we de mogelijkheid vonden hem in te schrijven op een school voor speciaal onderwijs. De uitdaging was echter hem daar te krijgen ! De school is een uniek samenwerkingsproject tussen de staat en de stichting FCE (zie hieronder) . Nadat zijn juf hem een jaar heeft opgehaald en gebracht hebben we sinds 2008 gewerkt met chauffeurs. Gelukkig gaat hij niet alleen naar school, we zijn benaderd of 2 kinderen uit de buurt , die ook behoefte hebben aan dit speciale onderwijs, mee mochten. Uiteraard is dit géén probleem! Dit project , alhoewel het klein is heeft grote impact op het welzijn van de drie kinderen. Het is echter ook een van onze grootste kostenposten gezien er dagelijks meer dan 100 KM gereden wordt.

Een computer die we hebben gefinancierdDiverse kleinschalige projecten

Naast deze projecten verzorgen we soms kleinschalige projecten . Deze zijn divers , zoals het vertrekken van gitaren aan de jeugdclub van Elim , extra schoolspullen voor de pleegkinderen, bijdrage aan medische kosten, een computer , naaimachine , kleding , geld voor bijles  etc. etc. Heeft u wat in de aanbieding , laat het weten misschien kunnen we een goede bestemming vinden !